2017. január 8. Szombathely

Január 8-án volt a Kerületi Kiscserkésznap Szombathelyen. Kerületünkből nagyon sok vezető és még több kiscserkész jött el, hogy élvezhesse a programokat. (75-en voltak ott végig, de a pár órára belátogatókkal együtt az összlétszám 90-100 között volt.)

Megérkezésünkkor az volt az első feladatunk, hogy a kalózkapitány kérésére megkeressük az elveszett térképdarabokat. Ezután, hogy a legénység jobban megismerhesse egymást, korosztályonként ismerkedős játékokat játszottunk, utána pedig 11 órakor részt vettünk a szomszédos Szent Márton templomban egy szent misén.

Délután, mikor már mindenki jóízűen elfogyasztotta az otthonról hozott szendvicseket, kézműveskedtünk. Lehetett kalózhajót hajtogatni papírból, kalózékszereket készíteni (nyakláncot és karkötőt), szemfedőt csinálni, (hogy rögtön hozzászokjon a szemünk a hajó aljában lévő sötétséghez), kalóz tetkót „varratni” és még sok minden mást. Sikeresen megtaláltuk a kalózkapitány kincsét is, hosszú keresés után, és szerencsére mindenki épségben hazatért a veszélyes útról.

Ezek után még sokat játszottunk közösen, majd mindenki sok szép emlékkel a tarsolyában hazatért, hogy elmesélje, milyen is az igazi kalózélet.

Képek

2016. november 11-13. Válaszút (Erdély)

Az idei ősz sem telt eseménytelenül kerületünk életében. Ezúttal Válaszút felé vettük az irányt, hogy részt vehessünk a VK Konferencián, melyhez erdélyi cserkésztestvérink biztosították a helyszínt.

Pénteken korán reggel indult a különítmény két tagja (Stampf Ildikó, kerületi ügyvezető elnök, és Harkay Péter, kerületi vezetőtiszt) Szombathelyről, Budapesten pedig két szegedi cserkészvezető, illetve jómagam csatlakoztam hozzájuk.

A hosszú út cserkészvezetés-tapasztalatcserében gazdagon telt, és mint megtudtuk, az erdélyi utakon nem a vérmedvék felbukkanásától kell leginkább tartani, a vasúti átjárók sokkal alattomosabb jószágok. Váratlanul bukkannak fel, és autót, valamint  benne ülő cserkészeket megviselő szintkülönbséget tudnak produkálni.  Este kilenc körül meg is érkeztünk Válaszútra, mely Kolozsvártól húsz kilométerre található kis község. A kései vacsora és kártyapartik után nyugovóra tértünk, hisz’ másnapra szükségünk volt minden – de többek között szellemi – energiánkra.

Tidu előadásával indult a délelőtt, az úgynevezett KOLB-féle tanulási rendszerrel ismerkedhettünk. Megvitattuk továbbá, hogy mindezt miként alkalmazhatjuk a vezetőképzésben is. Ebéd után pihenésképp ellátogatunk a szomszédos Bonchidára, ahol is feltérképeztük a kastélyt, és a híres-neves hidat. Nem, nem találtunk alatta sem legényt, sem leányt, és a menyecskék sem szerveztek bakugrást, de legalább kipipálhattuk cserkész-bakancslistánkon e méltán híres falvacska meglátogatását.

Délután következett a hétvége legfontosabb momentuma. A résztvevők különböző témákat vethettek el, és ezeket kiscsoportos keretek között kielemezhették, tapasztalatot cserélhettek egymással. Egy-egy témára fél órát szántunk, a párhuzamosan futó beszélgetésekbe bárki szabadon becsatlakozhatott (Nyitott Terek Módszere). Kerületünk, és a nagy többség is az alábbiakra volt leginkább kíváncsi:

  • egységes vezetőképzés megvalósítása
  • kapcsolat a Külföldi Magyar Cserkészszövetségekkel
  • a segédőrsvezető-képzés szervezése, jelentősége

Szó volt még a vezetői példamutatásról, a mamelukok szerepének jelentőségéről a vezetőképző táborokban, a konferenciákon való részvétel fontosságáról, a Budapesten kívül kerületek képzéseinek átjárhatóságáról, a teljesség igénye nélkül.

A nap végén szakadó esőben felkerekedtünk, és rövid sétát tettünk Kolozsvár belvárosában, majd visszatérve szállásunk folytatódott a kötetlen beszélgetés.

A hajnal hózáporral köszöntött minket, aminek felettébb örült a társaság jó része. Délelőtt még átbeszélgettük a fontosabb, többséget foglalkoztató témákat, ötleteltünk, a következő VK Konferenciának mi legyen a vezérfonala. A helyi református templomban részt vettünk a vasárnapi istentiszteleten, majd a Királyhágón és Nagyváradon át hazafelé vettük az irányt. Sok ötlettel, módszertannal gazdagodva érkeztünk haza, reméljük, nemsokára ezt a gyakorlatban is meg tudjuk valósítani kerületünk életében.

Képek

Süle Beatrix

2016.11.04-06.

Idén is megrendezésre került a Kerületi Cserkész Vezetői Találkozó a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában, ahol őrsvezetők, segédtisztek és cserkésztisztek együtt tudtunk kikapcsolódni. A három napban a pihengetés és sztorizgatás mellett számtalan játék és ismereteink gyarapítása is helyet kapott.

Nem feledkeztünk meg november 4.-éről sem. Az Őrsvezetők megosztották egymással friss élményeiket, tapasztalataikat. Tanítottunk egymásnak több játékot is, amiket majd saját őrsünknek is meg tudunk mutatni és természetesen mi is nagyon jól szórakoztunk közben. Fórumot tartottunk a vezetőképzés kérdéséről, beszélgettünk a keretmesékről is.
Időközben kipróbálhattuk figyelmünk, logikánk és csapatmunkánk a tömlöc savaria szabadulószobájában. Ez a kalandos kihívás mindannyiunknak jó szórakozást és kellemes kihívást jelentett. Cserkészekhez méltón, mind teljesítettük a kihívást.
Megismerhettük az MCSSZ külügyi szakágának működését, felépítését és céljait Csoszi (Csortán-Szilágyi György) tolmácsolásában, sőt a külügyi szakággal és a más országokban működő szövetségeivel kapcsolatos tudásunk egy társasjátékban ki is próbáltuk. Az Úr napját pedig – ki-ki felekezete szerint – misével, istentisztelettel szenteltük meg.

Ezúton is köszönjük mindazoknak akik mindezt lehetővé tették, megszervezték.

Képek

2016.10.01 Vép

2016. október 1-jén került sor idén kerületünk futball bajnokságra. A szombathelyi, keszthelyi és soproni cserkészek verőfényes napsütésben indultak Vépre, ahol a vépi cserkészek és sűrű köd fogadta őket. De a kedvüket ez sem szegte. S mire lement egy-két meccs, a nap is kisütött.

A Síkos lányokat most sem lehetett legyőzni, Eperfa fedőnéven vették át a győztesnek járó kupát.

A középiskolás fiú korcsoportban pedig második alkalommal győztek a Hunyadis fiúk.

Legnagyobb csata a 18+-szos kupáért zajlott. De érdemes volt a Balaton-parti cserkész testvéreknek eljönniük. Immár másodszor szerezték meg a kupát.

Az eredményhirdetés után levontuk a zászlót és a nyertesek fogadkoztak, hogy jönnek jövőre is.

Képek